Rüyalar ve gerçekler

Bursa Mustafakemalpaşa’dan Ahmet Bey: “Rüyamda sevap ile günahlarım bir teraziye konuldu, sevaplarım ağır geldi, uyandım. Bu rüya neye işaret? Yorumlar mısınız?”

 

RÜYALARIMIZI HAYRA YORMALIYIZ

Resûlullah Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Sizden birisi sevdiği bir rü’yâyı görürse, bilsin ki o Allah tarafındandır. Allah’a hamd etsin ve bu rü’yâyı başkalarına da anlatsın. Hoşlanmadığı bir rü’yâ görürse, bilsin ki, o Şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın ve bunu kimseye söylemesin. Bu durumda o rü’yâ, sâhibine zarar vermez.”1

Bu hadisi Bediüzzaman Hazretleri şöyle tefsir ediyor: “Güzel ahlâklı, güzel düşünür; güzel düşünen, güzel levhaları görür. Fena ahlâklı, fena düşündüğünden, fena levhaları görür.”2

Öncelikle, rüyalarımızı hayra yormakla emrolunduk, şerre yormaktan sakındırıldık. Rüyanızda sevap sayfalarınızı arttırmaya, şükretmeye ve günah sayfalarınızı sildirmeye teşvik, affa ve bağışlanmaya işaret var. Güzel bir rüya! İnşaallah gördüğünüz gibi çıkar. Hayır olsun.
«««
Serpil Öz: “Ben 45 gün oldu anneciğimi kaybettim. Annemi rüyamda görmek istiyorum. Yatsı namazını kıldıktan sonra bazı kitaplarda çeşitli tertipler var, 2 rekât istihare namazı kılıp ahiret âleminde ölülerimi göster. Kendi halim Müslümanlığımın derecesi nedir diye duâ ediyorum. Bir türlü göremedim. Acaba bir duâsı var mı?”

RÜYAYA DEĞİL; DUÂYA ODAKLANALIM

1- Öncelikle size taziyetlerimi sunar, anneniz için Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ederim.

2- Rahmete, mağfirete, duâya ve güzel amele odaklanın. Bu-–inşaallah—işe yarar. Böylece güzel amel sahibi olursunuz ve bu güzel amel-–inşaallah—ahirette, ebedî hayatta ve ebedî cennette annenizle beraber olmak için önemli bir adım teşkil eder.

OKU:   Duâ dilinin zenginliği ve sihir

3- Ama rüyada görmeye odaklanmak, makbul bir davranış değildir. Rüyada görseniz bile bu en fazla sekiz saniye sürecek. Bu rüya, ebedî hayattaki ebedî neticeyi değiştirmez. Bu ne size, ne annenize bir fayda da sağlamaz. Dolayısıyla rüya olmazsa olmaz bir netice değil.

4- Siz ebedî hayattaki neticeyi iyileştirmek için rahmet duâsı yapmaya çalışın ve anneciğinizle ebedî olarak birlikte olmayı dileyin. Bunu isteyin ve istemeye devam edin.

5- Rüya âlemi irademizle ve isteğimizle yönlendirebildiğimiz bir âlem değil. Bunun için bir duâ olmadığı gibi, rüyaya bu denli odaklanmak doğru bir davranış da değil. İstihare namazı ve duâsının amacı da bu değil. Duâmız, “ahiret âlemindeki ölülerimi göster!” tarzında değil; “âhiret âlemindeki ölülerime rahmet eyle, onların darlıkları varsa gider, sıkıntıları varsa onlara genişlik ver. Onları bağışla. Onlara mağfiret eyle” gibi olursa, inşaallah Allah katında makbule geçer.

6- Kendi halimizi ve Müslümanlığımızın halini bir rüyaya bağlamamalıyız. Müslümanlığımızın derecesini rüyada göremeyiz. Annemizi rüyada görmek de Müslümanlığımızın derecesini göstermez.
«««
İstanbul’dan Nurşen Kaya: “Benim 18 yaşında oğlum öldürüldü. Öldüğünde gözleri açık ve gülüyordu, sonra gözleri kapandı. Yüzü ay gibi bembeyaz, dişleri de inci gibi bembeyazdı. Gülerek ölmek ahiretini kurtardığı için mi? Bir de hiç rüyama girmiyor. Çok okuyorum, namaz kılıyorum; fakat bir kere bile rüyama gelmiyor. Beni aydınlatır mısınız? Rüyamda görmek için ne yapmalıyım? Onu çok özledim.”

OKU:   Duâda ellerimizin yönü

ÖZLEMİ DUÂYA ÇEVİRMELİ

Size de başınız sağ olsun der, taziyelerimi sunarım. Evet, oğlunuz genç ölmüş; ama o ölüme değil, rahmete gitmiş ve genç olarak gitmiş. Böylesi daha hayırlı imiş ki, rahmet böyle tecelli etmiş. Ölüm anındaki gülümsemesini, yüzünün güzelleşmesini inşaallah hayra alâmet saymalı ve rahmetin onu ana kucağına bedel kucakladığını ve sevindirdiğini düşünmeli.

Ana şefkatinin bu ölüme tahammül etmesi kolay değil; ama Allah’ın rahmeti ve şefkati daha büyük! Bunu düşünmeli ve sabretmeli. Sabrederseniz kazanan siz olursunuz.

Siz bir ana olarak onu özledikçe duâya sarılın. Ama rüyada görmek için değil; onun Allah’ın rahmetine gerçekten nail olması için, mağfiretine ulaşması için, Resulullah’ın (asm) şefaatine ermesi için…

Bu büyük neticelerin yanında rüyada görmek devede kulaktan da küçük kalır. Bediüzzaman Hazretleri dünya hayatının ahiret hayatına nispetinin, geçici bir pırıltının devamlı bir güneşe nispeti gibi olduğunu ifade ediyor.3 Dünya hayatı böyle olunca, sekiz saniyelik bir rüyanın ebedî hayat yanındaki kıymet-i harbiyesini bir düşünün!

Dolayısıyla rüyada görmek bir amaç olmadığı gibi, bir netice de değil. Bir rüya, sizi bir anne olarak asla tatmin etmez. Siz iyisi mi, onu Allah’ın rahmetine ısmarlamaya ve duâ etmeye devam edin. İnşaallah Cennette, ebedî bir şekilde onunla beraber olursunuz.

Dipnotlar:
1- Buhârî, K. Ta’bîr, 2102.
2- Mektûbât, s.333.
3- Sözler, s. 217; Mektubat, s. 197.

OKU:   Her vakit kaza, her şekilde duâ!

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir