Parfüm kullanmak

Basri Bahar: “Ter kokusunu önlemek için parfüm sürmenin bayanlarda zina işlemek kadar günahı olduğu ve gusül abdesti almadan bu olaydan kurtulamayacağı belirtiliyor. Erkeklerde durum nasıldır? Sabahları duş almak bir nebze ter kokusunu önlese de, ilerleyen saatlerde yine ter kokusu yayılıyor. Ayrıca, parfümün içinde alkol maddesi de bulunuyor. Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim?”

 

İslâmiyet’te böyle abartılı hükümler olmaz. Zina işlemek kendine özgü kötülüğü bulunan bir fiildir ve büyük günahlardandır. Kadının, sadeliği ve temizliği aşacak ölçüde çok bayıcı ve cezbedici parfüm kullanması caiz olmamakla beraber; bu fiili zina fiili yerine saymak son derece yanlış, isabetsiz ve tehlikelidir. Üzerine bir de gusül abdesti eklenince, söylem, Müslümanca bir söylem olmaktan tamamen çıkmış oluyor.

Peygamber Efendimizin (asm) yasaklaması şöyledir: “Ailesinden başkaları arasında süslenip salınarak yürüyen kadın, kıyamet günündeki karanlık gibidir. Ona aydınlık yoktur.”1

Bu hadiste, kadının cezbedici biçimde süslenip sokakta salınarak yürümesi, başka hiçbir fiil ile kıyaslanmadan yasaklanmıştır. “Aydınlık yoktur” ifadesinden kasıt, süslenen ve salınarak yürüyen kadının edepsizlerin göz hapsine mahkûm olması, bu durumdan içi kararması, bedbaht olması, psikolojik travma yaşaması ve kendini kötü hissetmesidir. Bu ona iç karartıcı bir durum olarak yeter. Tövbe etmez ise ahirette de karanlıklı haller yaşar. Ama tövbe eder ve durumunu düzeltirse, affedilmez değildir. Allah affedicidir.

OKU:   Tasarrufun devam etmesi üzerine

Öyleyse bu hadisin hükmünü doğru okuyalım: Öncelikle, kadının ve erkeğin ter kokulu olmak yerine temiz kokulu olması dine aykırı değildir. Fakat aşırı kokular rahatsızlık vericidir ve edeple de bağdaşmaz. Bu durumda sadeliği ve temizliği esas almalı, parfüm veya muhtelif kokuları, etrafa rahatsızlık vermemek kaydıyla kullanmalıdır. Tercih imkânımız varsa alkolsüzünü kullanmalı; fakat alkollü koku ve parfümlerin namaza mani olmadığı, nihayet Şafii mezhebine göre elbisenin o yeri yıkanmak sûretiyle namaz kılmaya engel olmadığı bilinmelidir.

Dipnotlar:

1- Tirmizî, 2/323

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir