Mescid-i Nebevî’de kırk vakit namaz kılmak

Medine’den Nuri Angın: “Hac’dan sonra Medine’de kırk vakit namaz kılmak şart mıdır? Bu namazın sıhhati nedir? Medine’de Mescid-i Nebî dışındaki mescidlerde de kılınabilir mi?”

Hac’dan sonra Medine’de kırk vakit namaz kılmak haccın şartlarından olmamakla beraber; imkânı olanlar için Peygamber Efendimizi (asm) ziyaret etmek sünnet-i müekkededir. Nitekim bir hadislerinde “Vefatımdan sonra beni ziyaret eden, beni hayatımda ziyaret eden kimse gibidir”1 buyuran Peygamber Efendimiz (asm) bir diğer hadislerinde de şöyle buyurmuştur: “Kabrimi ziyaret eden kimse için Kıyamet günü şefaat etmek benim üzerime vazifedir.”2

Peygamber Efendimizin (asm) mescidinde, yani Mescid-i Nebevî’de kırk vakit namaz kılmayı da Peygamber Efendimiz (asm) teşvik buyurmuştur. Bir hadislerinde: “Benim şu mescidimde kılınan bir namaz, Mekke’deki Mescid-i Haram hariç başka mescidlerde kılınan bin namazdan hayırlıdır.”3 buyuran Peygamber Efendimiz (asm) bir diğer hadislerinde şöyle buyurmuşlardır: “Kim benim mescidimde kırk vakit namaz kılarsa, ona Cehennemden azat ve azaptan beraat vardır. O kimse nifaktan uzak olur.”4

Mekke’de haccını edâ ettikten sonra dileyen Medine’ye uğrar ve Peygamber Efendimizi (asm) ziyaret eder. Vakti olmayan bu ziyareti kısa tutabileceği gibi, vakti olanların Mescid-i Nebevî’de kırk vakit namaz kılmaları çok faziletlidir.

Ahmed bin Hanbel’in sıhhat ölçülerini taşıyan bu hadisin sıhhatine güvenmek lâzım. Nitekim Mescid-i Nebevî’de kırk vakit namaz kılmak ümmetin de kabulü olmuş bir ameldir.

OKU:   Bir kimlik belgesi olarak İslama ait 10 işaret

Mescid-i Nebevi’de bir vakit namaz kılmakla da sünnet yerine gelmiş olur. Esasen Medine’de kaldığı süre içinde vaktinin çoğunu Mescid-i Nebevi’de geçirmekle beraber, Medine’nin diğer mescidlerini ve ziyaret yerlerini de ziyaret eder. Çünkü diğer mescidleri ziyaret etmek de faziletlidir. Meselâ Peygamber Efendimiz (asm) Kuba Mescidi ile ilgili olarak: “Kuba Mescidinde kılınan namaz umre gibidir” buyurmuştur.

Dipnotlar:
1- Kenzu’l-Ummal, 15/651
2- A.g.e., 12/256
3- Buhârî, Fadl-ı Salah
4- Müsned, 3/155

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir