Kurban bayramı hazırlıkları

Adapazarı’ndan Hüseyin Bey: “Yurt dışı kurbanlarında ucuz fiyat ibadet için sorun teşkil eder mi? Yurt içi ile aynı fiyat verilmesi gerekir diyenler var.”

Trabzon’dan Adnan Gürsoy: “Yurt dışındaki bu ucuz kurban adak niyetine olur mu? Akika niyetine olur mu? Ölmüş anneye veya babaya kurban niyetine olur mu?”


KURBANLIKLAR GÖRÜCÜDE

Kurban bayramı yaklaşıyor. Kurban pazarları kurbanlıkları görücüye çıkardı. İbadet ve ticaretin iç içe girdiği bu günler kurban bayramına kadar sürecek. İnsanlar hem alışveriş yapacaklar, hem ibadet sevabı kazanacaklar. Hem helâl kazanç sahibi olacaklar, hem bir ibadetin edasına hizmet edecekler.

Büyükbaş alırken şuna dikkat edelim: Büyükbaşın en az yirmi dört aylık olması, yani iki yaşını bitirmiş olması, yani üç yaşından gün almış olması gerekir ve bu önemlidir. Piyasada bazı satıcıların buna dikkat etmedikleri, besili ve yetişkin hayvanı meselâ 19-20-21 aylık iken kurbanlık olarak pazara çıkardıkları akıldan uzak tutulmasın. Koyunda besili hayvan altı aylık iken kurban edilebilir. Buna cevaz var. Ama büyükbaşta iki yılı fiilen bitirmeyen hayvan kurban olarak kesilemez!

Yurt içi ile yurt dışı kurbanlık fiyatlarında faklılık var. Yeni Asya Vakfı’nın ilan ettiği yurt içi fiyatları küçükbaşta 750 tl, büyükbaş hissede 650 tl; yurt dışı kurbanlıklarda ise 200 tl.

Yurt içi kesimlerde et alabiliyorsunuz. Küçükbaşlarda isterseniz üçte bir, büyükbaş hissede isterseniz on kilo et paketlenmiş olarak dağıtım merkezlerinden alabiliyorsunuz. Etin geri kalanı vakfa kalıyor.

Yurt dışı kesimi yapan başka vakıf ve dernekler de var. Onlarda da yurt içine nazaran fiyatlar oldukça düşük olmasına rağmen, gördüğümüz kadarıyla Yeni Asya Vakfı’nın yurt dışı fiyatı en düşük olanı. Bu fiyatla yurt dışında –yurt içine göre- 3-4 kurban kestirme imkânı da doğmuş oluyor. Ölmüş annemize, babamıza, dedemize vs. birer kurban bağışlama bu fiyatla gayet ekonomik hale geliyor ve kolaylaşıyor.

Üstelik eti de tasadduk edilmiş oluyor. Etiyopya’daki ve Sudan’daki gerçekten ete ihtiyaç duyan insanlar için bu sadakalar Allah katında da, kul katında da –inşallah- makbule geçiyor.

Veren el olmayı doyasıya yaşama zamanı!

İBADET İÇİN UCUZLUKTA PROBLEM YOKTUR

Fiyatın ucuz oluşunda endişeye mahal yoktur.

Kurbanda esas olan para değil, Allah rızası için kurbanlık hayvanın kanını akıtmaktır. Fiyatının kaça alındığının önemi yoktur. Hile ve aldatma olmaması ve doğru bir ticaret yöntemiyle alınmış olması yeterlidir. Ülkeler arasındaki para değerlerinin farklı oluşu, hayvan fiyatlarına farklı yansıyabilir. Arzî bir hadisedir. Bunda bir problem yoktur.

Hattâ bu farklılıktan istifade ile bir hayvan yerine birden fazla hayvan kestirerek, aynı paraya daha fazla sevap alma imkânı da doğmuş oluyor. 800 Tl’ye bir kurban yerine dört kurban! Bir ibadet yerine dört ibadet! Sevabı inşallah en az dörde katlıyor.

Bu sistemle yurt dışı kesimi için verilen numaraya para yatırmak suretiyle adak kurbanı olsun, akika kurbanı olsun, kurban bayramı kurbanı olsun, vekâlet yoluyla kestirilebilir. Hem kurban, hem sadaka olarak inşaallah makbul olur.

İRTİBAT VE HESAP NUMARALARI

Vakfın hesap numarası şöyle: Türkiye Finans Fındıkzade Şubesi-IBAN: TR07 0020 6000 8600 2842 6800 01

Vakfın irtibat telefonu: 0 212 513 11 10

Bu sistemle kurbana katılma son tarihi: 12 Ekim 2013

Avustralya Nur Vakfı’nın organize ettiği yurt dışı kesimleri bizzat vakıf kardeşler tarafından Etiyopya’daki ve Sudan’daki köylerden ve çobanlardan kurbanlıklar alınarak yapılacak ve hemen o bölgede dağıtılacak.

Bu hizmete öncülük eden Yeni Asya Vakfı yetkilileri ile Avustralya Nur Vakfı yetkililerine içten teşekkürler. Allah sa’ylerini artırsın, müessir kılsın, bereketlendirsin ve kabul etsin. Âmin.

Bir de deri meselesi var. Bu sene derilerden Türk Hava Kurumu tekeli kalktı. İsteyen her vakıf ve dernek, tüzüklerine uygun maddeler ilave etmek suretiyle hizmeti için deri toplayabilecek. Bu sene tüzük değişikliği yetişmez belki; ama bu konu iyi organize edilirse, hizmeti önemli oranda destekler.  Bizden duyurması.