Kardeş evliliği

Afyon’dan Hüseyin Bahadır DEMİREL: “Hazret-i Âdem’in (as) çocuklarında kardeş evliliği yoktur. Bunlar Tevrat’a sokuşturulan bilgilerdir deniyor. Bu konuyu açıklar mısınız?”

Kardeş evliliğinin haramlığı, Allah’ın bütün peygamberlerle tebliğ ettiği bir hükümdür. Fakat kaynaklar Hazret-i Âdem (as) zamanını bundan istisna tutarlar. Çünkü Hazret-i Âdem (as) zamanında yeryüzünde insan yoktu. Hazret-i Havva validemiz, biri erkek biri kız olmak üzere ikiz doğum yapıyordu. Sadece ikizler birbirleriyle kardeştiler. Ve sadece ikizlerin birbirleriyle evlenmeleri yasaktı. İkiz olmayanlar ise henüz kardeş kılınmamıştı. Bu açıdan bir önceki ikizin kardeşi, bir sonraki ikizin kardeşi ile evlenebiliyordu.

Şüphesiz yaygın olan bu bilgi Kur’ân dışındaki kaynaklara dayanıyor. Sıhhati elbette tartışılır. Kur’ân’ın ve Peygamber Efendimiz’in de (asm) bildirmediği bir habere kuşkuyla bakmakta da bir sakınca yoktur. Fakat bu konuda başka insanların daha sıhhatli kaynakları bulunduğundan da söz edilemez. Yaptıkları iş yorumdan öteye geçmez. Yorum ise Kur’ân’a, akla, hikmete ve sahih rivayetlere aykırı olmadıkça tercih konusu yapılabilir.

SÜNNETLE YİRMİ DÖRT SAAT

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki:
“Allah’ım! Ümmetimden sabah erken kalkanların işlerine bereket ver. Âmin.” (Tirmizî, Büyu, 6)

Bu hadis-i şerife göre sünnet olan günlük davranmışlarımız:
1- Sabah erken kalkmak.
2- Teheccüt namazını gecenin sonlarına doğru, sabah namazını da şafak söktükten sonra kılmak.
3- Sabah namazından sonra tesbihat yapmak ve Allah’a duâ etmek.
4- Günlük olayların şiddetinden ve zorluklarından Allah’a sığınmak ve Allah’tan kolaylık dilemek. 5- Allah’tan bütün Müslümanlar için kolaylık dilemek, bütün Müslüman’lar lehine duâ etmek.
6- Allah’tan helâl rızk, bereketli kazanç ve hayırlı geçim istemek.
7- Allah’ın lütfettiği rızkın, bereketin ve hayrın bilincinde olmak ve Allah’a şükretmek.