İbrahim Bey: “Günümüzde insanlar kurtuluşu temiz kalpte aramaktadırlar. Rabbimizin ilahi emirleri ve yasakları, Peygamberimizin sünnetlerine bakarak hiç ibadet yapmayan birinin benim kalbin temiz kimseye kötülük (buna da kendi karar veriyor) yapmıyorum diyen insanlara Rabbimizin emir ve yasaklarına göre nasıl değerlendirilmelidir?”
Kalp temizliği ancak yüce dinimizin tavsiye ve öğütlerini yaparak ve yaşayarak sağlanır. Yani ibadetlerle, günahlardan uzak durmakla, tövbe ve istiğfar ile, ihlâsla, uhuvvetle, Müslümanları kardeş bilmekle, cömert olmakla vs. öğütlerle sağlanır. Hiçbir iş yapmadan, hiçbir alın teri dökmeden kalp temizliği sağlanmaz. Bu ancak şeytanın hilesi ve aldatması olabilir.
Bizim böyle insanlara ve kendimize karşı yapmamız gereken tek şey yine duadır. Duâ ile Allah’tan imanda ve kullukta daima ihlaslı ve istikamet içinde olmayı talep etmeliyiz.
İnsanları belirli değerlendirme tablolarına oturtmamıza gerek de yoktur. Ayrıca bu günahtır da. Esasen eğer bu gıyaben yapılırsa, gıybet bundan başka bir şey değildir. Yüzüne karşı yapılırsa da, sadece aksülamel yapan bir davranış sergilemiş oluruz. İnsanları olduğu gibi kabul etmeliyiz ve onları birer Allah kulu olarak sadece sevmeliyiz. Kendimizi düzeltir ve iyi örnek olursak, çevremizdeki insanların da düzelme eğilimine gireceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
Benzer konuda makaleler:
- Kur’ân’da ve İncil’de Peygamberimizin (asm) isimleri
- İftira ve gıybet
- Su-i Zanda bulunmanın günahı nedir?
- Cünüp iken tırnak kesilebilir mi?
- Gıybet dinlemek
- Alçak bir silâh: İftira
- Gıybet ile Kul hakkı
- İman hizmetinde hüsn-ü zan
- Gıybet ölçüsü
- Güzel giyinmek
- Kur´ân´ın yüksek değerleri
- Duâ ile muska arasında ne fark vardır?
- Sünnet Töreni
- Kabilenin örfü ile İslâmiyet arasındaki fark nedir?
- Müslümanın kusurları arkasından konuşulmaz!