İki kanatlı dua

Bilal Namlı: “Peygamber Efendimize (asm) salât ü selâm’da bulunuyoruz. Salât ü selâm’daki salât ve selâmdan ne murad edilmiştir? Ayrı ayrı açıklar mısınız?”

Peygamber Efendimiz’in (asm) iki kanadı vardır: Abd ve Resul.

Yani hem ubudiyetle, hem risaletle vazifelidir. Allah’ın hem kuludur, hem elçisidir.

Bu iki kanadı biz şehadetimizde ikrar ediyoruz: “Eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resulüh” (Hazret-i Muhammed’in (asm) Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şehadet ederim.)

Yani iki kanatlı resule (asm) iki kanatlı şehadet ediyoruz.

SALÂT VE SELÂMIN MANASI

Salât u selam, Peygamber Efendimiz’le (asm) etkin ve güncel bir iletişim kanalıdır.

Salât, dua, niyaz, rahmet, rahmet duası gibi anlamlara gelir. Namazın salât ile ifade edilmesi, namazın sırf rahmete vesile olması nedeniyledir.

Selam da huzura, esenliğe, selâmete, hoşnutluğa, rızaya ulaşma ve teslimiyetimizi kabul etme dileğini ihtiva eden bir dua ifadesidir.

Bediüzzaman’ın ifadesiyle, Peygamber Efendimiz’e (asm) ubudiyeti için, yani kulluğu için salât ediyoruz, yani sonsuz rahmete ve sınırsız mahbubiyete mazhar olmasını istiyoruz.

Risaleti için selâm ediyoruz, yani memur olduğu dini kabul, sünnetine teslimiyet, vazifesini yapmaya ve dünyayı barışa ve huzura kavuşturmaya muvaffakiyet diliyoruz. Ve selamla ona teslimiyetimizi göstermiş ve biatımızı yenilemiş oluyoruz.

Nitekim Allah’ın emri böyledir. Buyuruyor ki: “Allah ve melekleri, Peygamber’e çok salât ederler. Ey iman edenler, siz de ona salât edin, tam bir teslimiyetle de selâm verin”1
Bediüzzaman, Peygamber Efendimiz’in (asm) bütün ümmetin dertleriyle dertli, saadetleriyle mesud olduğunu ifade ederek, sonsuz bir istikbalde, ebediyetler yurdunda, sınırsız hallere ve dertlere maruz ümmetinin bütün dertleriyle hemdert olması cihetiyle bütün ümmetin sonsuz salâvatını istediğini beyan ediyor.2

OKU:   Her Üzüntü İçin Maşallah

Dipnotlar:
1- Ahzâb Suresi: 56
2- Barla Lahikası, s. 151

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir