Haram kazançtan hediye

Fatma Hanım: “Kazancına haram karıştırdığını bildiğim birinin hediyesi kabul edilir mi?”

 

İnsanlarla sosyal ilişkilerimizi sürdürmek için uzatmamız gereken ellerden birisi hediyeleşmektir. Hediyeleşmek menfaat veya başka bir maksat gözetmeksizin, sırf Allah rızası için yapılırsa, sünnettir.

Bize rüşvet, menfaat vs. gibi bir maksat için değil, sırf Allah rızası için hediye verdiğini tahmin ettiğimiz birisinin hediyesi reddedilmez, alınır. Karşılığında biz de o anda veya münasip bir zamanda -bize verilen hediyeyi tazmin edecek şekilde- ona hediye verirsek; böylece hem bize gelen hediyenin bedelini ödemiş, hem onun gönlünü onure etmiş, onu taziz eylemiş, insanlık izzetine uygun davranmış, hem de onun bize verdiği hediye üzerinde böyle helâl olup olmama- endîşelerimiz varsa, onun hediyesini kendimize kendi fiilimizle helâl kılmış oluruz.

Böylece insanlarla sosyal ilişkilerimizi bozmamıza gerek kalmaz. Yeri geldiğinde ise haram kazanmanın ne derece vahim bir hatâ olduğu konusunda onu bilgilendiririz, onu kırıcı olmadan ikna etmeye çalışırız. Böylece ona helâlinden kazanma sevgisini aşılama kapımızı açık tutmuş oluruz.