Hac´da vekalet

İzmir’den isimsiz okuyucumuz: “Geçtiğimiz yıllardan birinde hacı oldum. Hacda şeytan taşlama esnasında eşim rahatsızlandı. Ben, kimseyi kendi adıma vekîl tayin etmeden eşimin hastalığı ile ilgilendim. Arkadaşlarım benim adıma niyet ederek şeytan taşlama yapmışlar. Fakat ben hastam ile meşgul oldum ve şeytan taşlamada bulunamadım. Daha sonra kurban da kesmedim. Şeytan taşlamada bulunmadığımız için ödememiz gereken bir bedel ve cezâî müeyyide var mıdır? Bunun için kurban kesmemiz gerekir mi? Kesmemiz gerekiyorsa burada, memleketimizde kesebilir miyiz? Yoksa harem bölgesinde mi kesmeliydik? O zaman kesmediğimiz kurbanı daha sonra kesme imkânı var mıdır? Benim ve eşimin haccımızın sıhhati için yapmamız gereken müeyyide var mıdır? Varsa nedir?”

Hacda, hastalık durumunda şeytan taşlama için vekîl tayin edilebilirdi. Fakat siz vekil tayin etmemişsiniz. Vekil tayin etmiş olsaydınız ve sizin adınıza şeytan taşlama yapılmış olsaydı, cezâ ödemenize gerek kalmayacaktı.

Şeytan taşlamak haccın vâciplerindendir. Haccın vâciplerinden birinin terki halinde, harem bölgesinde bir koyun veya keçi kurban edilmesi vaciptir. Bu kurban başka yerde kesilmez. Bu kurbanın eti tamamen fakir ve fukâraya tasadduk edilecektir. Kurban sahibinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler yiyemezler.

Bu durumda siz, vacibi terk ettiğinizden dolayı, harem bölgesinde kesmek şartıyla her biriniz birer koyun veya keçi kurban etmekle mükellef durumdasınız. Bu mükellefiyet hâlâ zimmetinizde bulunmaktadır. Yani bu kurbanın vakti geçmiş değildir. Hacca veya Mekke’ye giden birisine bedelini ödeyerek cezâ kurbanlarınızı harem bölgesinde vekâleten kestirmeniz mümkündür.

OKU:   Mescid-i Nebevî´de kırk vakit namaz

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir