Güneşin doğuşu

Kamil Doğan: “1. Bir ilmihal kitabında diyanetin yayınladığı takvimlerdeki güneşin doğuşunun ihtiyatlı yazıldığı ve normalde bu yazılandan güneşin doğuşunun 5-6 dakika sonra olduğu yazıyordu. Peki, bu durumda bazen sabah namazlarına geç kalktığımızda takvimlerde yazan güneşin doğuşu girdiği halde ihtiyatlı yazıldığı için bu 5-6 dakika içerisinde sabah namazını kılsak olur mu?

2. Ben önceleri Ramazanda akşam oruca niyetlenip sabah kalktığımda ihtilam olduğumu anladığımda bu şekilde oruç tutulmaz diye oruca devam etmiyordum. Fakat öğrendim ki gusül abdesti alındıktan sonra oruç tutulabiliyormuş. Bu şekilde tutmadığım oruçlar için kefaret gerekir mi?”

 

1. Güneşin doğuşu, sabah namazının kılınma vaktinin sona erişi demektir. Güneşin doğuş saatinin takvimde 5-6 dakika öncelenerek yazılmış olması, dünya ile güneş arasındaki dengeye bağlı teknik bir meseledir ve namazı riske etmemek için gereklidir. Bu durum, namaz mükellefine o 5-6 dakikayı kullanma ruhsatı vermez. Öyleyse, güneşin doğuşu açısından takvimi esas almalı ve namazı güneşin doğuş saatinden önce kılmalıyız. Eğer bu saatten önce kılamaz isek, sabah namazını kuşluk vaktinde sünnetiyle birlikte kaza etmeliyiz.

2. Bu bir hatadır ve sehivdir. Bu durumda kefaret gerekmez. Bu şekilde kaç gün oruç yemişseniz gününe gün kaza etmeniz yeterli olacaktır.