Adana’dan Şevket Bey: “Ezan okunduktan sonra camide imam, müezzin veya cemaatten biri tarafından ezan duasının açıktan okunmasında bir sakınca var mıdır?”
Dualarda, tesbihatta ve nafile ibadetlerde sorumluluk bireyseldir. Sünnet olan söz konusu evradı, zikri ve ibadeti bireysel yapmaktır. Farz namazda ise sünnet olan cemaatle kılmaktır. Farz namazda cemaat olmak sünnet-i müekkededir.
Bununla beraber, Hazret-i Ömer’in (ra), sünnet bir namaz olan teravih namazını cemaatle kıldırması örneğinde olduğu gibi, İslam uleması tespihat ve duaların bir kişinin yapıp diğerlerinin içinden tekrar etmesi veya âmin demesi tarzındaki uygulamaları sünnete aykırı bulmamışlar, bilmeyenlerin öğrenmesine yardımcı olan bir yol olması hasebiyle müstahsen görmüşlerdir.
Bu çerçevede günümüzde mesela camilerimizde tespihat müezzin tarafından yaptırılır, ezan duası müezzin, imam veya cemaatten biri tarafından sesli olarak okunur. Bilenler içinden tekrar ederler, bilmeyenler âmin derler. Bu, ezan duasını bilmeyenlerin öğrenmelerine imkân veren bir tarzdır, müstahsendir.
Benzer konuda makaleler:
- Âmâ bir kişi imam olabilir mi?
- Kazası olanın teravih kılması
- Kaza namazı olanın, teravih namazı kılması
- İkinici defa kılınan namazın hükmü
- Şeairden olan emirler
- Müezzinin dâveti
- Ezan esnasinda selam
- Ezan dinleme sünneti
- Canlı kelimeler demeti: Tesbihat
- İmamın farklı mezhepten olması
- Namaz hakkında
- Ezanın müjdelediği yüksek makam
- Ezan ve kamet
- İkindi namazı ve kerahet vakti
- Vaktinde Kılınan Namaz