Yücel Bey: “Ömrünün büyük kısmında aklî melekeleri yerinde olan bir insan, sonrasında aklî melekelerini kaybettiği zaman, hayatının öncesinde işlediği suç ve sevaplarından mesul olup olmadığı hususu beni düşündürüyor. Bu konuyu açıklar mısınız?”
İslâmiyet’te güç yetirilmeyen teklif yoktur. Mükellef olmak için akıllı olmak şarttır. Akıl yoksa teklif yoktur. Teklif yoksa sorumluluk yoktur. Sorumluluk yoksa günahtan söz edilemez. Kişi sadece teklif döneminden sorumludur. Aklî melekelerini kaybettikten sonraki tasarruflarından ise sorumlu değildir.
Hayatının öncesinde âkil ve bâliğ olan bir kişi, bilâhare geçirdiği bir travma dolayısıyla aklî melekelerini kaybetmiş olsa, aklî melekelerini kaybettikten sonra teklif ondan kalkar. Yani bu andan sonra yaptığı hiçbir şeyden sorumlu tutulmaz.
Fakat bu kişinin âkil ve bâliğ olduğu dönemdeki mükellefiyeti ve tasarruflarındaki sorumluluğu saklıdır. Bu ayrıdır. Bu dönemden sorumludur.
Bununla beraber, Cenâb-ı Allah, sonraki hastalığına merhameten dilerse bu dönemde yapılmış hataların bir kısmını veya tamamını bağışlar, dilerse de hesap sorar.
Benzer konuda makaleler:
- Emr-i mâlâyutak yoktur
- Akli melekelerini kaybeden insanın mesuliyeti
- Aklî melekeleri kaybetmek
- Zekât üzeri
- Allah verdiği nimetlerden sorumlu tutar
- İnsan hayatının güzergâhları
- İmtihan kulun lehine midir, aleyhine midir?
- Teklifte akıl ve zekâ
- Akıl ve sorumluluk
- Dinde güçlük yoktur
- Hayatımızın önemli dönüm noktaları
- Kaderi anlayalım
- Dinde güç yetirilemeyecek emir yoktur
- Akıl nasıl bir değerdir?
- Zekâ, teklifi etkiler mi?