Konya’dan bayan okuyucumuz: “Evrad, ezkâr, cevşen ve delâil gibi metinlerde âyetler var. Kadınlar muayyen günlerde okuyabilirler mi? Keza muayyen günlerde Arapçası olmayan Kur’ân meali, Yasinsiz Cevşen okunur mu? Gusül abdesti olup, namaz abdesti olmadan Kur’ân’a dokunulabilir mi? Kaynaklarla öğrenebilir miyiz?”
DUÂ YAPMAK VE DUÂ ÂYETLERİNİ OKUMAK
Hayızlı veya loğusalı bir kadın, ezberden olmak şartıyla Kur’ân’dan duâ âyetlerini okuyabilir, okunan Kur’ân’ı dinleyebilir.
* Hazret-i Meymune Validemiz (ra) anlatıyor:
“Hayızlı olduğumuz zamanlarda Resûlullah (asm) içimizden birinin kucağına başını koyar ve bize Kur’ân okurdu. Birimiz hayızlı olduğu hâlde başörtüsüyle mescide gider, başörtüsünü oraya yayardı.”1
* Âişe Validemiz (ra) anlatıyor:
“Ben hayızlı iken Peygamber Efendimiz (asm) mübarek başını kucağıma yaslar, Kur’ân okurdu.”2
Hüküm şudur: Kadınlar âdetli günlerinde Allah’a sığınmak, hamd, şükür, zikir ve duâ âyetlerini Kur’ân-ı Kerîm’den ezbere okuyabilirler.
Meselâ bir iş başlangıcında “Bismillâhirrahmânirrahîm” okuyabilirler. Bir ölüm haberi aldıklarında “İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn” diyebilirler. Şükür maksadıyla “Elhamdülillah” diyebilirler. Zikir maksadıyla Fatihâ, Âyetü’l-Kürsî ve İhlâs Sûrelerini; Allah’a sığınmak kastıyla Felâk ve Nâs Sûrelerini ezberden okuyabilirler. Cevşen okuyabilirler. Evrad, ezkâr, delail, tahmidiye gibi duâ metinlerini ve bu metinlerde geçen âyetleri, âyetlere el sürmeksizin okuyabilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh kitaplarını okuyabilirler. Arapçası olmayan Kur’ân meali okuyabilirler. Bunlarda sakınca yoktur.
Sadece bu halde Arapça âyet metnine dokunmamaları kâfidir.
KUR’ÂN’A DOKUNMAK
Kur’ân, “Şüphesiz bu, Kur’ân-ı Kerîm’dir. Levh-i Mahfuz’da korunmuştur. Ona tertemiz olanlardan başkası dokunamaz. Âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir”3 âyetiyle, Kur’ân’a dokunabilme esaslarını belirliyor.
Buna göre, Kur’ân’a dokunabilmek için,
(1) Küfür kirliliğinden,
(2) Necaset kirliliğinden,
(3) Hades kirliliğinden arınmış olmalıdır.
Yani Müslüman olmalı, maddî kirliliklerden arınmış olmalı ve abdestsizlik hâlinden de sıyrılmış olmalı, yani abdestli olmalıdır.
Dört mezhebin taharetten anladığı budur.
Hayız hâlindeki bir Müslüman kadının kan necasetinden arınmasına ve abdestli bulunmasına fıtraten imkân yoktur. Dolayısıyla Kur’ân’ın Arapça metnine dokunmaz. Ama ezberindeki duâ âyetlerini okuyabilir.
Dipnotlar:
1- Nesâî, Hayız, 19.
2- Müslim, Hayz, 15/301.
3- Kur’ân-ı Kerîm, Vâkıa Sûresi: 77-80.
Benzer konuda makaleler:
- Dua Âyetlerini Okumak
- Kur’an’a abdestsiz dokunulur mu?
- Kur’ân’a abdestli dokunmak
- Âdetliyken Kur’ân okumak
- Kadınların özel hallerinde Kuran-ı Kerim´i tutmaları
- Abdestsiz Risâle Okumak
- Abdestsiz Kur´ân okumak
- Hutbenin Dili Ne Olmalı?
- Kadının ibadeti ile ilgili dinî hükümler
- Abdest nurdur, fazilettir
- Kur´ân-ı Kerim´in aslı Arapça´dır
- Necaset ve abdest
- Abdest Nurdur, Fazilettir
- Kur´ân´ı okumak ne demektir?
- Cuma Hutbesi