Ad Koymak, Dini Nikah ve Mehir

Niğde’den Sadi Aydın: “Bir arkadaşın üç sorusu var: “1- Adı ezan okunarak konmamış. 2- Vaktiyle dini nikâh yaptırılmamış, 3- Nikâhta mehir gündeme getirilmemiş. Bunların telafisi var mıdır?”

1- Kişinin, kendi adının ezan okunarak konmadığını iddia etmesi sağlıklı bir iddia değildir. Bu bilgi zanna dayalı bir bilgi olabilir. Bu konuda eğer iddia doğru ise, sorumluluk babasına aittir; kendisine ait değildir. Dolayısıyla kendisini mahşerde mesul etmez. Ve adı da mahşerde geçerlidir. Bu konuda artık yapacak bir şey yoktur.

Babası ezan okuma sünnetine eğer bilmeyerek riayet etmemişse inşallah affedilir. Bildiği halde riayet etmemişse de hesabı kendisine aittir.

2- Resmî nikâh yaptırılmışsa nikâh tamamdır. Dini nikâh şart değildir.

3- Nikâhta mehir gündeme getirilmemişse, nikâha rıza gösteren kız mehr-i misil almaya hak kazanır. Mehr-i misil, o havalide nikâhlanan bir kız için yaşına ve dengine göre verilen ortalama mehirdir. Ortalama mehir kızın rızasıyla belirlenir ve bunu koca karısına öder. Bu mehir ödenmeden iki taraftan birisi ölse koca borçlu kalır. Kadın hakkını helâl etmezse iş mahşere intikal eder.