Ad kavminin bahçelerine verdiği isim

Köln’den Sevim TİRYAKİ: “Benim 3 aylık bir yeğenim var, adını İrem koyduk. Biz bu ismi internetteki İslâmî isim Ansiklopedisinde gördük ve orada açıklama olarak Cennet Bahçesi yazıyordu. Ne yazık ki geçen günlerde bu ismin, Ad kavminin bahçelerine verdiği bir isim olduğunu duydum. Bu durumda ne yapmamız gerekir? İsmi nüfus kayıtlarına da geçmiş bulunmaktadır.”

 

İrem, Kur’ân’da Âd Kavmi sakinlerinin yüksek direkli sağlam binalarla kurduğu, benzersiz bağ ve bahçeleri bulunan, fakat azgınlıkları yüzünden Allah’ın gazabına uğrayarak helâk edilen bir şehrin adı olarak geçiyor. Taberî’ye göre İrem, Âd oğullarından bir kabîlenin adıdır.

Kur’ân İrem şehrinin âkıbetini, diğer azgın saltanat şehirlerinin uğradığı âkıbetlerle birlikte şöyle bildiriyor: “Beldeler içinde benzeri yapılmamış ve yüksek binâlarla dolu İrem şehri sakinleri olan Âd kavmine; vadide kayaları oyup evler yapan Semûd kavmine; ve pek kuvvetli bir saltanat sahibi olan Firavuna Rabbinin ne yaptığını görmedin mi?”1

İrem şehri sakinleri Allah’ın gazabına uğramıştı. Fakat İrem şehri güzeldi. İrem bağları ve bahçeleri güzeldi. Bir dünya cennetiydi. Allah güzel yaratmıştı. Eğer üzerinde oturanlar ve bu bağlardan istifade edenler, buradan rızklarını alanlar, buradan yiyip içenler şükretselerdi Allah’ın gazabına uğramayacaklardı. Sakinlerinin şükürsüz olmaları, azgınlıkta sınır tanımamaları, kendilerine gelen peygamberi dinlemeyerek küstahça karşılık vermeleri, başlarına İlâhî gazabın gelmesine sebep oldu. İlâhî gazap kendilerini helâk etmekle kalmadı, İrem şehrini de yerin dibine geçirdi.

İrem ismi çocuklarımıza isim olarak konabilir mi? Şükrü edâ edilen güzellik ve cennet bahçesi mânâsında konabilir. Zaten siz bu niyetle koymuşsunuz. Güzel dînimizde ameller niyetlere göredir.

Dipnotlar:
1- Fecir Sûresi: 6, 7, 8, 9, 10