Zekât üzeri

Murat Kaya: “1- Zekâtı verilmeyen malın üzerinden 2 sene geçtiyse borcumuzu ödemiş olmak için içinde bulunduğumuz zamandaki malın 1/40’ını mı vermeliyiz yoksa zekâtını vermediğimiz 1 sene öncesini de mi hesaplamalıyız? 2-Ayrıca evli çiftlerde karı kocanın malları ayrı mı hesaplanır, beraber mi? Meselâ bayanın 200 gr altınının üzerinden 1 sene geçmiştir de erkeğin bankadaki hesabının üzerinden 5 ay geçmiştir. Bayanın altın zekâtını verirken bankadaki para da sayılmalı mı?”

 

1-İki sene öncesinde sahip olduğumuz malın zekâtı, vermediğimiz için üzerimizde, fakirin zimmetimizdeki alacağı olarak kalmıştır. Geçmiş yıllara dönük zekât hesaplaması, her yılın zekât oranı ayrı ayrı hesaplanarak yapılır. Zekâtı verilmeyen malın üzerinden iki sene geçmişse, her bir sene için, ayrıca, o yılda mevcut malın kırkta biri oranında zekât verilir.

2-Evli çiftler ayrı ayrı mala sahip iseler, zekâtlarını da ayrı ayrı hesaplarlar. Kadın, kendi malının zekâtından sorumludur. Erkek de kendi malının zekâtından sorumludur. Fakat dilerlerse kadın erkeği namına, erkek de karısı namına, onun rızası, bilgisi ve kabulü olmak şartıyla zekât verebilir. Dilerlerse beraber de hesaplayıp verebilirler. Eğer kadının malının üzerinden bir yıl geçmiş, fakat erkeğin malının üzerinden henüz bir yıl geçmemişse, bu durumda her birisi zamanı gelince kendi zekâtını ayrıca hesaplayıp verir.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Emekli ikramiyesi ve Zekat

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir