Tanışma sürecindeki sınırlar

Tuba Tuba rumuzlu okuyucumuz: “Erkek arkadaşımla birbirimizi helâl şekilde tanımak ve evlenmek istiyoruz. Sınırlarımız ne olmalı?”
“Bir kızla tanışmak ve evlenmek istiyorum. Bu tanışma sürecinde İslâmiyetin koyduğu sınırlar nelerdir? Kızla baş başa kalabilir miyim? Kızla görüşürken üçüncü bir şahsa gerek var mı? Sünnetten örnekler verebilir misiniz?”

Kız ile erkeğin, evlenmek maksadıyla ve aşağıdaki şartlara dikkat etmek şartıyla görüşmeleri câizdir.

1- Kızın ve erkeğin evlenmek niyetinde olmak şartıyla dış görünüş itibariyle birbirine bakması caizdir.

Muğîre bin Şube (ra) anlatıyor: Bir kadınla evlenmek istedim.

Resûlullah (asm): “Kadını gördün mü? Ona baktın mı?” diye sordu.

“Hayır!” dedim.

Allah’ın Resûlü (asm): “Onu gör ve bak! Anlaşabilmeniz ve birbirinizi sevebilmeniz için bu şarttır!”buyurdu.

2- Diğer yandan Resûlullah (asm): “Biriniz, mahreminden başka bir kadınla baş başa kalmasın!” buyurmuştur. Görüşmelerde bu uyarıyı dikkate almak ve baş başa kalmamak şarttır.

3- Bu iki emri “uygulamada” birleştirmek için, yani hem görüşmenin yapılması, hem de baş başa kalınmaması için, görüşmenin üçüncü bir şahısla birlikte yapılması şarttır.

4- Her iki taraf yek diğerinin iffetini, nâmûsunu ve onurunu, kendi iffeti, nâmûsu ve onuru bilmeli; karşı tarafın ne iffetini, ne nâmûsunu, ne de onurunu rencîde edici tutum ve davranışlardan şiddetle kaçınmalıdır.

5- Görüşmeden sonra vazgeçilebileceği hiçbir zaman akıldan uzak tutulmamalı; vazgeçildiği takdirde hiçbir tarafa söz ve leke gelmemelidir. Bu konuda toplumumuzun hassâs dengelerini kuvvetle önemsemek ve dikkate almak çok yerinde olacaktır.

6- Hiç şüphesiz görüşmelerde tokalaşmak dahil hiçbir şekilde beden temasına izin yoktur. İki taraf da bu konuda karşı tarafın hassâsiyetine saygı duymalı, hassâsiyeti sarsıcı davranış içinde bulunmamalı, karşı tarafı tokalaşmak da dahil beden temasına zorlamamalıdır.