Sünnet sevabından istifade etmek

Ankara’dan Hanım okuyucumuz: “Bilmeden Sünnet-i Seniyyeye uymanın sevabı var mıdır? Meselâ ben önceden uyguladığım bazı görgü kuralarının sünnet olduğunu sonradan öğrendim. Sünnet sevabından istifâde etmiş olabilir miyim?”

Hiç şüphesiz, Cenab-ı Hak’tan istemek, her kula yakışan en mümtaz davranıştır. Çünkü O Rahîm’dir, Vehhâb’tır, Şekûr’dür, Kerîm’dir.

Temelde her halis mü’minin edebinde, nezaketinde, görgüsünde ve davranışlarında bir iç neden ve öz niyet halinde Cenab-ı Hakk’ın rızasına nail olmak isteği ve kararlılığı bulunmaktadır veya bulunmalıdır. Bu istek, talep ve niyet bulundukça, itinayla seçip davranış olarak tercih ettiğimiz hareketlerimizin, Allah Resûlünün (asm) sünnetinde bulunan bir davranış birimi olduğunda -biz bilmesek ve farkında olmasak da- sünnet sevabı almayı Cenab-ı Allah’ın sonsuz merhametinden beklememizde ve ümit etmemizde hiçbir beis yoktur.

Bir hadîs-i kutsîde, “Ben kulumla, Beni umduğu ve tanıdığı şekilde muamele yaparım.”1 Buyuran Cenab-ı Hak, kulunun hayır, sevap ve bağışlanma ümit ve beklentilerini kabul edeceğini ve hayır ile mukabelede bulunacağını beyan buyurur.2

Binâenaleyh farkına varmadan yaptığımız sünnete uygun davranışlarımızı, sonradan küllî bir niyetle kuşattığımızda, -inşaallah- sünnet sevabını ummak bizim kulluğumuza, Cenab-ı Hakk’ın Rahîmiyetinin şe’nine muvâfıktır.

Dipnotlar:

1- Buhârî, Tevhîd, 15
2- R. Sâlihîn, 441

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Muhtelif sorular

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir