Sünnet olmanın fayda ve hikmetleri

Ahmet Özdemir: “Allah insanı en güzel şekilde yarattığına göre erkekler neden sünnet olur?”

SÜNNET EDEPTİR   

Bediüzzaman’ın ifadesiyle, “Sünnet-i Seniyye edeptir. Hiçbir meselesi yoktur ki, altında bir nur, bir edep bulunmasın.”   Keza edebin her türünü Cenab-ı Hak, Peygamber Efendimiz’de (asm) toplamıştır. Müslümanlar sünnet olmak suretiyle küçük yaşta bu edep dairesine girerler. Ve sünnet olmakla daha baştan mahşerde ihtiyaç duydukları şefaat-i Peygamberîyi hak ettiklerini gösterirler.

Demek oluyor ki, bu bir nişandır. Mahşere doğru hızla akan yolculukta kime tabi olduğumuzun tescilidir ve belgesidir.

Öte yandan sünnet olmak Allah’ın güzel yarattığı hakikatine gölge düşürmez. İnsanın vücudunda bazı tasarrufları emreden veya mubah gören başka naslar da vardır: Mesela edep mahallinin tüylerini temizlemek, tırnakları kesmek, bıyığı kısaltmak, hacamat olmak da sünnet olarak emredilmiştir.

SÜNNET BİR ÇOK HASTALIKLARDAN KORUYUCUDUR   

Tıp dünyası sünnet olmanın birçok faydalarını ve hikmetlerini tespit etmiştir.

1- Sünnet derisi mikrooganizma yerleşimine uygun bir zemindir. Deri içinde “smegna” adı verilen bir salgı birikir. Bu salgı mikroorganizmaların da etkisiyle zamanla iltihaplara yol açar. Sünnet, idrar yolu iltihapları ve hıv virüslerine karşı koruyucudur.

2- Sünnet olan erkeklerin hemen hiçbirisi sünnet bölgesi kanserine yakalanmaz.

3- Sünnet derileri sünnet işlemiyle alınmadığında, sünnet yerinde “fimosiz” denilen bir rahatsızlık meydana gelir. Bu rahatsızlık sünnet yerinin işlevini sınırlar ve daraltır. İdrarda bile sıkıntı verir.

OKU:   Ezan duasını sesli yapmak

4- Amerika’da yirmiye yakın doktorun heyet olarak düzenlediği rapora göre, sünnet olma işlemi, sünnet olan erkeğin eşine de fayda sağlamaktadır. Kadını kritik hastalıklara karşı koruyor. Rahim kanserlerinin yüzde doksan dokuzundan sorumlu tutulan popilloma-virus (hpv) sünnetli erkeklerde daha az görünüyor.

TIP DÜNYASININ SÜNNETE OLAN İLGİSİ

New England Journal of Medicine adlı derginin Nisan sayısında yayınlanan rapora göre, İspanya’yla birlikte dört ayrı ülkede yaklaşık 3800 kadın üzerinde araştırma yapıldı. Bu kadınların yarısında rahim kanseri vardı. Diğer yarısında ise yoktu. Kendilerine, eşlerinin sünnetli olup olmadığı soruldu. Sonuçta, rahim kanseri olan kadınların eşlerinde sünnetsizlik oranı yüksekti. Eşleri sünnet olmayan hanımların rahim kanserine yakalanma riskinin, sünnetli olanlara oranla beş kat fazla olduğu belirlendi.

Barselona Kanser Enstitüsünden Dr. Xavier Casteilsague, bu sonuçtan hareketle, rahim kanserini kontrol altına almak için sünnet kampanyası başlatmayı teklif ediyor. “Rahim kanserinden korunmada, Müslüman ülkelerde sünnet büyük fayda sağlamıştır.” diyen Dr. Casteilsague, devamla: “Basit ve emniyetli sünnet işlemi ile hayatı tehdit eden enfeksiyonlara karşı korunma sağlanacaktır.” Diyor.

Kenya Monitoba Üniversitesinden Dr. Stephan Moses ise, bu ülkede sünnet yaygınlaştığı takdirde AIDS’in çığ gibi çoğalmasının önüne geçileceğini ifade ediyor.

Amerikan Kanser Derneğinden Dr. Michael Thun, bu rapora dayanarak diyor ki: “Gelecekte kesinlikle sünnetin başka faydaları da ortaya çıkacaktır.”

5- Dr. Thun’a göre, sünnet olma işlemi AIDS’e karşı da koruyucudur. AIDS’in yayılma hızını düşürüyor.

OKU:   Düğünlerimiz nasıl olmalı?

6- Tıbbî çalışmalar arttıkça sünnet olmanın daha çok faydaları olduğu muhakkak anlaşılacaktır. Eminiz ki yakın gelecekte İslâm Peygamber’inin (asm) yanında tıp dünyası da sünnet çağrısı yapacaktır.

Dipnotlar:
1- Lem’alar, s. 59  /
2- Buhâri, Libas, 51, 63, 64; Müslim, Tahare, 49; Ebu Davud, Tereccül, 16; Tirmizi, Edeb, 14
3- New England Journal of Medicine, Nisan Sayısı

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir