Şeytan niyetimizi bilir mi?

Osman Bey: “Şeytan niyetimizi bilir mi? Bilemezse bizi nasıl kandırır?”

Şeytan niyetlerimizin tamamını değil, bir tanesini bile bilmez. Fakat şeytan bizim huyumuzu, suyumuzu, yapımızı, tabiatımızı, nefsimizin dayanılmaz istek sahibi oluşunu ve emredici oluşunu bilir. Kendisi ruhanî olduğundan, bizim ruhsal özelliklerimizi tanır. Tilkinin, avlayacağı tavuğun huyunu bildiği gibi. Kişinin, düşmanının tabiatını bildiği gibi.

Meselâ, şeytan bizim lezzetlere düşkün olduğumuzu, azıcık boşluk bulsak rahatlıkla haram işleyebileceğimizi bilir. Öfke esnasında gözümüz döndüğünde, aklımız başımızdan gittiğinde her türlü cinayeti işleyebileceğimizi bilir. Her iyiliği kendimize mal eden ve gururuna yenik düşen bir benlik sahibi olduğumuzu bilir. Zaaflarımızı, kusurlarımızı, acizliklerimizi, rahat-severliğimizi, tutkularımızı, duygularımızı, amellerimizi bilir ve bizimle bizim zaafımıza uygun olarak iletişime geçer. Kimi zaman suret-i haktan gözükür, kimi zaman sağımızdan yaklaşır. Eğer biz takva sahibi isek, bize illâ da haramı, dünyayı ve Allah’ın yasaklarını sevdirmeye kalkışmaz. Bizi takvamız içinde ve takvamızı göz önüne alarak vurmaya çalışır. Meselâ gururumuzu okşar, enaniyetimizi kabartır. İhlâs ile Allah’a sığınmadığımızda şeytanın bize uygun telkinleri ve aldatmacaları bizi dalâlete atabilir.

Şeytandan korunmanın tek yolu Allah’a sığınmak ve Allah’a sığınışı sürekli kılmaktır. Allah’a sığınışı sürekli kılmanın yolu da Sünnet-i Seniyye şemsiyesi altına girmektir.

Benzer konuda makaleler:

OKU:   Cinlerin özellikleri nelerdir?

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir