Niyet, ne zaman başlar?

Gülden Hanım: “Mide rahatsızlığım var; kusup orucumu bozmaktan korkuyorum. Bu sebeple öğleye kadar niyetimi geciktiriyorum; eğer kusmazsam ve kusmayacağımdan emin olursam niyet ediyorum. Bunda bir sakınca var mı?”

Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Allah size ve bütün hastalara, rahatsızlara şifalar versin.

Öte yandan, hasta olanlar için Cenâb-ı Allah oruçta kolaylık sağlıyor, hastaların oruçlarını ertelemelerine izin veriyor. Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister; zorluk istemez.”1

Eğer kendinizi dinleyerek oruç tutmaya karar vermişseniz, bunda da bir sakınca yok. İnşaallah makbule geçer. Kaba veya geç kuşluğa kadar niyetinizi geciktirip,—bu süre zarfında oruç bozucu bir duruma meydan vermemek şartıyla—, oruç tutabileceğinize kanaat edince oruca niyet etmenizde bir sakınca yoktur. Fakat geç kuşluğu geçmemek, öğleye vardırmamak lâzım.

Şunu bilmenizde yarar var: Oruç niyetle başlar. Niyetin ise en faziletli zamanı sahur zamanıdır. Sahur zamanı bu niyeti gösterip kararlıkla orucunuza başlayın; korkmayın. İbadete başlamış olursunuz.

Eğer bahsettiğiniz gibi rahatsızlık dolayısıyla kusarsanız, bir şey yutmamak şartıyla orucunuz bozulmaz. Ama bir şey yutarsanız orucunuz bozulsa da, bu kefareti değil kazayı gerekir. Bunun için de niyeti geciktirmenize gerek yoktur.

Allah kabul etsin.

OKU:   Bayramı hak edenlere binler tebrikler!

Dipnot:
1- Bakara Sûresi: 184,185.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir