Namazlarda son oturuş farzdır

İbrahim Bey: “1- Akşam namazının üçüncü rekâtinde oturmayıp doğrudan kıyama kalkan birisi namazını nasıl tamamlar? 2- Kur’ân’ı seri okuyamayıp takılarak okuyan birisi hatim dağıtıldığında cüz alıp okusa mesul olur mu?”

 

1- Namazlarda son oturuş farzdır. Son oturuş yapılmadan sehven kalkıldığında, eğer secdeden önce hatırlanırsa derhal son oturuşa geçilir ve sehiv secdesi yapılır. Bu durumda farz namaz tamamdır.

Eğer secde yapılmışsa, artık bu, dört rekâtlı nafile bir namaz olmuştur. Akşam namazının farzı yeniden kılınır.

Eğer son oturuş yapıldıktan sonra sehven selâm vermeyip dördüncü rekâta kalkılmış olsaydı, bu durumda bu rekâtla beraber bir rekât daha kılınması gerekecekti. Çünkü farz namazın son oturuşu yapılmakla farz namaz kılınmış sayılmaktadır. Son oturuştan sonraki sehven kılınan iki rekât namaz nafile namaz hükmünde olacaktır. Fakat selâm geciktirildiği için sonunda yine sehiv secdesi yapılır.

2- Kur’ân-ı Kerim hatim sevabından hissedar olmak niyetiyle cüz dağıtımına girmek için Kur’ân-ı Kerim’i serî ve hızlı şekilde okuyor olmak gerekmez. Hatalı da olsa takılarak okuyanlar da cüz alabilirler ve hatim sevabına ortak olabilirler. Kur’ân-ı Kerim’i kasıtlı olarak yanlış okumadıkça, bilmeyerek yapılan hatalar affedilmiştir. Namazda olmayalım yeter! Çünkü yanlış okumak namazda namazı bozar. Fakat namaz dışında, kasıtlı ve bilerek yanlış okumadığımız sürece, hele öğrenme aşamasında isek, Kur’ân-ı Kerim’i yanlış okumakla günahkâr olmayız, sevabımız eksilmez. Bilâkis iki kat sevap alacağımızı Peygamber Efendimiz (asm) müjdelemiştir. Allah Resûlü (asm): “Kur’ân’ı kendisine zor geldiği halde kekeleyerek okuyan kimseye ise iki kat sevap vardır” buyurmuştur.1

Dipnotlar:

1- Riyâzü’s-Sâlihîn, 991