Kurbanlık hayvan alınırken

Mehmet Çalışkan: “Kurbanlıkların karkas usûlü alınması caiz midir?”


Kurbanlık bir hayvanı satın almak demek, hayvanı belirleyip kesin bir usûl ile hayvanın tamamını kendimize vacip kılmak demektir.

Bu, hayvanı görmek, tercih etmek, üzerinde karar vermek ve kesin bir şekilde satış işlemiyle olur.

Telefonla, hayvanı görüp belirlemeksizin, satıcıya “Hayvanlarından birisini bana ayır. Fiyatını sonra görüşürüz” demekle kurbanlık hayvan satın alınmış ve kendimize vacip kılınmış olmaz.

Çünkü esasen böyle bir akit sahih olmaz.

Hayvan pazarı veya satıcılar gezilir, hayvanlar görülür, fiyatları sorulur, danışabileceğimiz kimseler varsa danışılır, hayvanın kurbanlık şartlarını haiz olup olmadığı, kusur taşıyıp taşımadığı, yaşı, başı, boyu, endamı incelenir. Üzerinde karar kılınmışsa, fiyatı ile ilgili pazarlık teklif edilecekse edilir. Verilen teklife göre satıcının kabulü dikkate alınarak, belirlenen bir hayvan üzerinde karar verilir, el sıkışılır.

Pazarlığı kesinleşen ve satın alınan hayvanın teslim alınması esastır. Satıcı kabul ettiği takdirde hayvan kurbana kadar satıcıda da bırakılabilir şüphesiz. Fakat satıcı buna zorlanmamalı, bu bir ön şart olarak koşulmamalı, ön şart koşulacaksa, satıcının kurbana kadar bakım ücreti almasının hakkı olduğu teslim edilmelidir.

Çünkü hayvan artık, kurban için vacip bir hayvan hükmünde, satın alan kişiye veya kişilere ait olmuştur. Uhrevî bir mahiyet taşıyan bu aidiyet, sırat köprüsünü, cenneti ve ebediyeti içine alan bir değer ihtiva ettiğinden kutsaldır.

OKU:   Kurban hissesine adak veya akika niyetiyle girmek

Hayvanın fiyatının götürü olarak veya canlı kilo usûlüyle ya da güvenilir başka bir usûl varsa onunla ve nihayet pazarlık usûlüyle başta belirlenmesi ve peşin olarak ödenmesi daha faziletlidir.

Bununla beraber, kesildikten sonra neresinin tartılacağı ve kilo başı fiyatının ne olacağı tartışmasız belirlenmek ve üzerinde anlaşmaya varılmak şartıyla kesim sonrası tartı usûlüyle de fiyat belirlenebilir. Fakat hayvanın tamamının alınmış olduğu; yani kellesi, ciğeri, derisi, bağırsakları, paçası ve tırnakları dâhil hayvanın hiçbir aksamının satıcıya bırakılamayacağı hususunda şüphe olmamalıdır.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir