Kurban kesmek kimlere vaciptir

Abdullatif Bey: “Maaşlı, fakat borçlu veya masrafı gelirinden çok ise, bu kişiye maaşlı olmakla kurban düşer mi?”

Kurban kesmek maddî yönden gücü olanlar için vacip, gücü olmayanlar için vacip değildir. Maaşlı olsa bile, maddî imkâna ulaşamadığından dolayı kurban kesmeyen kimse günahkâr olmaz. Böyle kimseler imanıyla, niyetiyle ve sair salih amelleriyle inşallah kurban sevabından hissedar olurlar.
Abdullah bin Amir bin As anlatmıştır:
Resûlullah (asm):
“Allah kurban günlerini bu ümmet için bayram kıldı.” buyurmuştu. Bir adam:
“Ya Resûlallah! Sütü için beslediğim bir koyunumdan başka hayvanım yok. Onu kurban edeyim mi?” diye sordu.
Hazret-i Peygamber (asm):
“Hayır. Saçını ve bıyığını kısaltırsın. Tırnağını kesersin. Etek tıraşını olursun. Böyle yapman Allah katında kurban yerine geçer?”1 buyurdu.

ADAK MI, AKİKA MI, KURBAN BAYRAMI KURBANI MI?

Murat Bey: “Akika mı daha önemlidir, adak mı? Öncelik hangisinindir? Veya Kurban Bayramını beklesem hem akika, hem adak hem de kurban için üç ortak hisseye girsem olur mu, geç mi kalmış olurum?”
Adak kurbanı vaciptir. Akika kurbanı ise sünnettir. Öncelik adak kurbanınındır.
Yaklaşan Kurban Bayramı’nda üçünü bir araya getirip kesebilirsiniz. Bir büyükbaş hayvana bir adak, bir akika, bir Kurban Bayramı kurbanı niyetiyle üç hisse olarak girerseniz üçünü birden kesmiş olursunuz.
Eğer şimdilik üçü ağır gelir ve bir tercih yapmanız gerekirse, bu üç kurbanda öncelik sırası şöyledir:
1- Adak Kurbanı ve eğer düşüyorsa Kurban Bayramı kurbanı.
2- Akika Kurbanı. Yani ilk ikisini birlikte kesip, Akika kurbanını imkânlarınız ölçüsünde tehir edebilirsiniz.
Bu kurbanlardan sizin ailenizle birlikte yiyebileceğiniz kurbanlar; Kurban Bayramı’nda kestiğiniz kurban ile Akika kurbanıdır.
Adak kurbanını siz ve aileniz yiyemiyor. Bu kurban tamamen fakir fukaraya dağıtılıyor.

OKU:   Kurban kesmek hakkında

İKRAM MI, ADAK MI?

Hatay’dan okuyucumuz: “Kan akıtmak deniyor ve horoz, tavuk… ve saire kesiliyor. Bunun aslı nedir? Bunlardan kurban olur mu?”
Kurban edilen hayvanlar belirli yaşlara gelmiş koyun, keçi, sığır ve devedir.
Bunların dışındaki hayvanlardan kurban olmaz.
Bunların dışındaki yenilmesi helâl olan hayvanlar, ancak Allah’ın adıyla et almak için kesilebilir. Bu etten ikram da edilir şüphesiz. Fakat buna kurban veya adak denmez. Bu sadece bir ikramdır.
Eğer kan akıtmaktan maksat adak ise, yukarıda sayılan dört cins hayvandan kurban olur. Yok, eğer ikram ise, kişi dilediği şeyden ikram etmekte serbesttir.

ÇALIŞAN ÇİFTLER İÇİN

Melek Hanım: “Evim kira. Arabam var; ama eşimin babasından gelen parayla aldık. Eşim 1200, ben 1500 maaş alıyoruz. 22 yıl sonra ufak tefek eşya almaya çalışıyorum, ama borçla. Kurban kesmeli miyim?”
Bir kenarda nisap miktarı olan 80 gram altın veya bu değerde TL -bazında da olabilir- birikmiş paranız varsa kurban kesmek size vacip olur. Eğer nisap miktarı kadar paranız veya bu değerde altın ve gümüş gibi ziynet eşyanız yok ise, borçla aldığınız zaman da ödeme darlığı çekecek iseniz size kurban vacip olmaz.
Arabanızın olması kurbanı size vacip kılmaz.

KURBAN DERİSİ ÜCRET OLARAK BIRAKILMAZ

Fakirullah Bey: “Kasaplar ücretsiz kurban kesiyoruz, ancak derisi bizim diyorlar. Halk da buna uyuyor. Deriyi ücret mukabilinde bırakıyor. Bu hususta hüküm nedir?”
Kurbanın her bir parçası “birr”dir, hayırdır, feyiz kaynağıdır, ibadettir; hiçbir parçasını satamayız. Oysa derisini kasap ücreti olarak bıraktığımızda derisini satmış oluyoruz. Bu caiz değildir.
Kasapa ve çalışanlara işçilik ücreti ayrıca verilmelidir.

OKU:   Adak Hakkında

Dipnot:
1- Nesâî, Kurban, 2.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir