Kehanet dinden çıkarır mı?

Ali Çeçen: “Geleceğe dair kehanetleri okumak ve doğru olabileceklerini düşünmek dinden çıkarır mı ve nikâh tazelemek gerekir mi? Ayrıca oruçluyken dalgınlıkla ya da unutarak tırnak parçasını yutmak orucu bozar mı?

 

Kehanette bulunmak küfür alâmetidir. Allah’tan başka kimse gaybı bilmez. Bildiğini iddia edene inanılmaz. İnanılırsa dinden çıkarmasa bile, günah işlenmiş olur.

Çünkü Kur’ân buyurur ki: “Gaybın anahtarı Allah’ın yanındadır. Onları ancak O bilir.”1 “Hiçbir kimse yarın ne yapacağını bilemez.”2 “De ki: Göklerde ve yerde Allah’tan başka kimse gaybı bilemez.”3

Peygamber Efendimize (asm) kâhinler hakkında sordular.

Peygamber Efendimiz, “Kâhinlerin hakikat nazarında hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur.” buyurdular.

“Yâ Resulallah! Onlar bazen bir şey söylüyorlar da doğru çıkıyor” dediler.

Resulullah Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Bu söz cinlerindir. Cin bilgiyi kapar da dostunun kulağına tavuğun gıdaklaması gibi gıdaklar. Bu şekilde ona yüz yalandan daha fazlasını karıştırır.”4

Dolayısıyla, geleceğe dair kehanetleri okumak ve bunların doğru olabileceklerini düşünmek kişiyi küfre sokmaz; ama kişiyi günahkâr kılar. Nikâh tazelemek gerekmez.

Oruçlu iken oruçlu olduğunu unutarak bir şey yiyip içmek orucu bozmaz. Dalgınlıkla bir şey yiyip içince oruç bozulur; ama kefareti değil, kazayı gerektirir.

DİPNOTLAR:
1- En’âm Sûresi, 59.
2- Lokman Sûresi, 34.0
3- Neml Sûresi, 65.
4- Müslim, Selâm: 123.