İlâhî kasetlerini ve VCD kopyalamak caiz mi?

İzmir’den Sezen Güneşsu: “İlâhî kasetlerini ticârî maksatla değil, kendimiz için kopyalamanın dînî bir mahzuru var mıdır? Okuyan sanatçılar haklarını helâl etmediklerini bildiriyorlar.” Bir kırtasiye işletmecisi okuyucumuz: “Orijinal vcd filmler satmaktayım. Filmlerin tamamı yabancı firmalara ait olup Türkiye’de Türkçe dublaj yapılmış. Şimdi ben bu filmleri kiraya versem veya kopyasını satsam dinen bir mahzuru var mı? Filmlerin arka kapağında, ‘Bu video CD satış amacı ile üretilmiştir. İçindeki programın yapımcı veya hak sahibinin izni olmadan çoğaltımı yerel ve bölgesel TV lerde gösterimi kiraya verilmesi yasaktır aksine hareket etmek 3257 ve 5846 sayılı kanunlar gereği suç sayılır’ yazıyor. Patentinin yabancı firmalara ait olması bir şeyi değiştirir mi?”

 

Hak haktır. Yabancısına, yerlisine, büyüğüne, küçüğüne bakılmaz. Hukuk nezdinde haklı olan kimseler, Allah nezdinde de haklı konumdadırlar.

Kopyalayarak çoğaltmaya hak sahipleri izin vermiyorlarsa, bu meşrû bir işlem sayılmaz. Bunun ticâreti yapılmamalı, dinlemek amacıyla da olsa—mümkünse—çoğaltılmamalı; izin verilmiş orijinali tercih edilmelidir.