Hac esnasinda muayyen günler

İzmir’den isimsiz okuyucumuz: “Hac esnasında âdet gören bir kadın haccını nasıl tamamlar? Kâbe’yi tavaf edebilir mi? Eğer tavaf edemezse haccı sahih olur mu? Sahih olmazsa haccının sıhhati için ne yapması lâzımdır?”

 

Hazret-i Âişe validemiz (ra) anlatıyor: “Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm ile birlikte Hac maksadıyla yola çıktık. Serif denilen yere geldiğimizde ben aybaşı oldum. Ağlıyordum. Resûlullah Efendimiz (asm):

“Ne oldu sana? Aybaşı mı oldun?” buyurdu. Ben de:

“Evet!” diye cevap verdim. Resûlullah Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Bu, Allah’ın (cc) Âdem’in kızlarına takdir buyurduğu fıtrî bir şeydir. Kâbe’yi tavaf hariç haccın bütün icaplarını yerine getir.”1

Hazret-i Âişe validemiz (ra) anlatmıştır: Huyeyy’in kızı Safiyye (ra) Mina günleri esnasında hayız gördü. Ve bu durum Resûlullah’a (asm) bildirildi. Resûlullah Efendimiz (asm):

“Bizi bekletecek mi?” buyurdu.

“O, ziyâret tavafını yapmıştır” dediler. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm): “O halde mesele yok!” buyurdu.2

İbn-i Ömer (ra) demiştir ki: “Her kim Beytullahı haccederse, onun haccının sonu Beytullahı vedâ tavafı olsun. Ancak hayız gören kadınlar müstesnâdır. Çünkü Resûlullah (asm) onların vedâ tavafı yapmadan Mekke’den ayrılmalarına ruhsat vermiştir.”3

Hazret-i Âişe (ra) bildirmiştir: “Hayız gördüm. Ve bunun üzerine Resûlullah (asm), Beytullahı tavaftan başka haccın bütün gereklerini yapmamı emretti.”4

Hadislerden anlaşılıyor ki, hac esnasında âdet gören kadın Kâbe’yi tavaftan başka haccın bütün gereklerini yerine getirir. Farz olan ziyâret tavafını (yani Arafat’ta vakfeden sonra yapılması farz olan tavafı) ise temizlendikten sonra yapar. Eğer kurban bayramı günlerinde (yani ziyâret tavafı günlerinde) temizlenemezse, ziyâret tavafını bayramdan sonra temizlendiği gün yapar. Böylece haccı tamam olur. Böyle kadınların âdetten dolayı ziyâret tavafını geciktirmesinde hiçbir sakınca yoktur.

OKU:   Haccın farziyeti ve infak

Kadının, âdetinden önce davranarak, farz olan ziyâret tavafını yapıncaya kadar ilâç kullanıp âdetini geciktirmesinde de bir sakınca yoktur. Ziyâret tavafını yaptıktan sonra âdet görmekle ise, haccın sıhhatine zarar gelmez.

Dipnotlar:
1- Nesâî, Hayız, 1; Buhârî, Hayız, 1.
2- Tirmizî, Hac, 97/949.
3- Tirmizî, Hac, 97/950.
4- Tirmizî, Hac, 98.

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir