Cenazenin tabutla kabre defninin hükmü nedir

Kdz. Ereğli’den Muhammed Danışmaz: “Cenazenin tabutla kabre defninin hükmü nedir?”

Sünnet olan bedenin toprakla temasıdır ve buluşmasıdır. Çünkü beden topraktan yaratılmıştır, toprağa dönecektir. Bedenin ana unsuru topraktır.

Toprak esasen münbit bir zemindir. Kucağına atılan tohumu hayatlandırır, besler, büyütür, meyveye döndürür ve olgun bir meyve olarak tekrar bize sunar. Bu olgun meyvenin içinde, tekrar toprakla buluştuğunda hayat kaynağı olacak maddecikler, habbecikler, tohumcuklar vardır.

Toprak insanı da eksiksiz ve kâmil bir şekilde ebedî hayata sunacaktır.

İnsanın ölünce bedeninin toprağa dönmesi bu bakımdan manidardır. Şimdilik döndüğü toprak bir köprü hükmündedir; yaratıldığı ve ebedî hayata geçiş yapacağı bir köprü….
Oysa tabut ister tahtadan olsun, iste mermerden olsun, bedenin toprakla buluşmasını engeller. Yani fıtrî değildir. Sünnet de değildir. Fakat şüphesiz tabutla defnolunmak haram da değildir. Sadece keraheti var; yani, geçerli bir gerekçe yoksa cenazeyi tabut içinde defnetmek mekruhtur.

Ancak bir baskı varsa, bulunulan ülkede tabutsuz gömmek yasak ise, toprak çürük veya aşırı sulak ise, normal, sağlam ve kuru bir toprak bulunamamışsa… Ancak bu gibi zorunlu hallerde tabut caiz olabilir. Tabut ile gömüldüğü zaman, tabutun içine bir miktar toprak atmayı âlimler tavsiye etmişlerdir.1 Bazı âlimler mahremiyete ve örtüye daha uygun olması hikmetiyle kadın için, içine toprak koymak suretiyle tabut ile defni daha efdal görürler.

OKU:   Taziye ilânlarında “teessürle” demek câiz midir?

Fakat şu var ki, tabut içinde gömülmüş olmak, ahirette dirilmenin temel şartı değildir. Hiçbir şartı değildir. Yani insan bedeni suda da kalsa, mermer içinde de kalsa, tabut içinde de kalsa, ahirette dirilecektir.

Dipnot:

1- İbni Abidin, Reddü’l-Muhtar, 1/599

Benzer konuda makaleler:

image_pdfimage_print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir