Camiye çorapsız girmenin sakıncası var mı?

İstanbul Avcılar’dan İbrahim Bey: “Camiye çıplak ayakla girmenin bir sakıncası var mıdır?”

Evde kendi seccademizde çıplak ayakla namaz kılmanın bir sakıncası yoktur.

Fakat camiler toplu ibadet yerleridir. Toplu ibadet yapılan kapalı mekânları kendi özel hanemiz gibi algılamamız elbette doğru olmaz. Camilerde hem herkesin hakkı ve hukuku vardır, hem de sorumluluğu vardır. Oraları temiz tutmak, havasını, halısını kirletmemek herkesin görevi bulunmaktadır.

Meselâ Peygamber Efendimiz (asm) soğan ve sarımsak yiyen kimsenin camiden uzak durmasını tavsiye ediyor. Buyuruyor ki: “Soğan ve sarımsak yiyen kimse mescidimize gelmesin. Evinde kalsın.”1

Bu emrin hikmeti, soğan ve sarımsağın kapalı mekânda koku yapmasıdır. Dolayısıyla buna kıyasen kapalı ve toplu bulunulan mekânlarda koku yapıp insanları rahatsız eden başka şeyler de mekruh bulunmaktadır. Mesela camie kirli ve terli elbiselerle gelmemeli, nefes yoluyla bulaşıcı bir rahatsızlığımız varsa gelmemeli, ıslak ayaklarla ve çorapsız girmemeli; camie girerken giysilerimizin ve çoraplarımızın temiz olmasına özen göstermeliyiz. Camide çorabın hikmeti, ayaktaki ıslaklık ve mantar gibi şeyleri örtmesidir.  Çünkü cami halısının her yeri secde mahallidir.  Bu özen ve dikkat, kul hakkı açısından da önemlidir.

Dipnotlar:
1- Buhârî, Ezan, 160; Ebu Davud, Et’ime, 41